Брошура






 
Вражаючі факти, які можуть змінити уявлення про світовий океан
Океан є головним джерелом солоної води на планеті, а так само основним компонентом гідросфери. Сьогодні в глибини океану вчені опускаються рідше, ніж піднімаються в космос, а тому відомо про морських глибинах дуже небагато. У нашому огляді 11 разючих фактів про світовий океан, які дозволяють зрозуміти його велич.
1. Атлантика порівнянна з Антарктидою
Описание: Атлантика порівнянна з Антарктидою.Об’єм води в Атлантичному океані такий же, як обсяг льоду в Антарктиді.

2. Швидкість звуку у воді
Описание: Швидкість звуку у воді.Звук у воді поширюється в 5 разів швидше, ніж у повітрі – зі швидкістю 1435 метрів в секунду.

3. Підводні вулкани
Описание: Підводні вулкани.90% всіх вулканів знаходяться під водою.

4. Тваринний світ підводних глибин
Описание: Тваринний світ підводних глибин.Сьогодні вченим відомо близько 226 408 видів морських тварин. Дослідники припускають, що в світовому океані може мешкати до 25 млн різних морських видів. А це означає, що сьогодні виявлено менше 1% від усіх видів морських тварин.

5. Дослідження океану
Описание: Дослідження океану.В даний час вченим вдалося дослідити лише 10% від площі світового океану. Інша частина океану розглядається як глибоководна (1800 метрів і нижче від поверхні океану) і поки не вивчена. Людина буває в космосі частіше ніж в глибинах світового океану.


6. Розміри океану
Описание: Розміри океану.Те, що людина звикла називати океаном, насправді приливна зона – мізерна площа на межі океану і суші.
7. Сонячне світло під водою
Описание: Сонячне світло під водою.У міру занурення під воду сонячне світло швидко зникає і дуже швидко збільшується тиск. Океан – це глибоко, холодно і абсолютно темно.
8. Життя в глибинах.
Описание: Життя в глибинах.Завдяки сучасним пристроям на дистанційному управлінні вченим вдалося виявити, що на дні океану є вельми різноманітне життя. Причому, мешканці морських глибин настільки незвичайні, що їх цілком можна вважати інопланетянами. Є припущення, що оскільки світло не досягає морських глибин, то на океанському дні має бути якесь альтернативне джерело енергії.
 9. Унікальний тваринний світ
Описание: Унікальний тваринний світНа дні океану є живі організми, які живуть навколо вулканічних жерл, де температура досягає 150 градусів Цельсія. При нормальних атмосферних умовах вода б кипіла.


10. Глибина океану
     Якщо б Еверест занурити в найглибшу частину Тихого океану, то його вершина виявилася б на 2 км нижче поверхні океану.
 11. Тиск в морських глибинах
Описание: Тиск в морських глибинах.Тиск в найглибшій окуляри світового океану становить 11318 тонн на квадратний метр. Це порівнянно з тим, якби на грудях людини опинилися 50 аеробусів. Саме з цієї причини вивчати морські глибини так непросто.






·  Тихий океан - найбільший океан Землі. Він займає третю частину поверхні планети — 180 млн. кв. км, і в два рази більші Атлантичного.
·  Відстань між півостровом Малакка і Панамою перевищує 24 тисячі кілометрів, що більше половини довжини кола Землі.
·  Назва Тихому океану дав португальський мореплавець XVI століття Магеллан, який зумів подолати його без бурь і навіть при попутному вітрі.
·  В акваторії Тихого океану розташовуються тисячі островів. Частина з них — виросли на піках підводних гір коралові рифи. Інші утворилися на місці підводних вулканів.
·  Найвищі припливи на планеті відзначені на Тихому океані. Припливи біля берегів Кореї досягають 9 метрів. Найменший прилив в 0,3 метра спостерігається поблизу острова Мідуей, що знаходиться в центрі океану.
·  Цікаві факти про Тихий океан будуть неповними без згадки його середньої глибини, що дорівнює 4,2 кілометра.




Атлантичний океан. Це найбільш вивчений науковцями океан. Цей океан найдовший. Він Америки торкається, з Африкою родичається. 
Назву йому подарували давні греки на честь могутнього велетня Атланта. 

Деякі вчені вважають, що він на нашій планеті з’явився не відразу. Дуже давно сотні мільйонів років тому був один материк, до якого входили сучасні материки дві Америки, Європа, Африка, Антарктида. Протягом останніх 40 мільйонів років на Землі відбулися тектонічні процеси, розподілилися материки туди, де вони зараз перебувають і розкрився океанський басейн. Подібні процеси вчені спостерігають і сьогодні.

Цікаво знати, що Україна розташована далеко від цього океану. Але він все одно впливає на її клімат. Якби не було океану, то в Україні був би такий же клімат, як в Арктиці. 
Тільки в Атлантичному океані можна зустріти велику морську течію під назвою Гольфстрім. Вода несеться з величезною швидкістю: за 1 секунду тут протікає близько 50 млн. кубометрів води. 
В Атлантиці живе найбільша тварина нашої планети – дуже рідкісний синій кит.


















Індійський океан є третім за розміром серед океанів. Його почали вивчати одним із перших, але й тепер мало що відомо про його дно на якому дуже багато гірських хребтів та діючих вулканів. На півночі Індійського океану - вічне літо, а на півдні цілий рік лютує зима. 
Найбільший острів Індійського океану Мадагаскар.
Червоне море – найтепліше море планети. В лютому місяці його температура +18оС – +27оС. Це єдине море на планеті, куди не впадає жодна річка. 
Тут живе найбільша на Землі слонова черепаха, довжиною півтора метра. Їх існує два види: панцерна – її м’ясо вважають отруйним та їстівна – з неї готують знаменитий черепаховий суп. 
У тропічних водах Індійського океану мешкає великий скат манта, діаметром 6-7 метрів, вагою 1- 2 тони. Він увесь час перевертається у воді, та змінює свій колір з чорного на білий.







Північний Льодовитий океан найменший, найхолодніший і наймілкіший з усіх океанів. Він омиває береги Євразії та Північної Америки. Його середня глибина 1250 метрів. Центральна його частина завжди вкрита кригою. В цьому океані знаходиться північна частина найбільшого острова у світі – Гренландія
Цікаво знати, що подорожувати на кораблі водами Північного Льодовитого океану небезпечно, оскільки можна пошкодити корабель об айсберг. Прикладом такого випадку може служити трагічна доля Титаніка. 
Під холодними водами Північного океану приховано приблизно 25 відсотків світової нафти. 
Завдяки людям, в океанських водах попадається величезне число виробів з поліетилену та іншого сміття.
ЗАПАМЯТАЙ!
·       Економно використовуйте воду.
·        Не засмічуйте річки, морські та океанічні простори.
·       Заборонити вилив стічних вод із заводів, фабрик, тваринницьких ферм.
·       Попереджати стік нафти з танкерів, що потерпіли аварію.
·       Зберігати рибні багатства від хижацького винищення.
·       Будувати очисні споруди, фільтрувати використану воду.
·       Уникати обробки полів отрутохімікатами.
·       Насаджувати водоохоронні ліси.





Підготували
БарицькаУляна
Окопна Марта

Олійник Христина 

Коментарі